Sviranje gitare | Blog

nedjelja, 19.11.2006.

Sviranje i vježbanje

S obzirom na temu prethodnog posta . . .

Sviranje nije isto što i vježbanje, mada većina gitarista misli da je to jedno te isto. Uglavnom vlada mišljenje da se usput kroz svirku bude štošta poboljšalo. To je donekle istina, ali iz vlastitog iskustva i primjera drugih znam da ne možete u potpunosti ovladati određenim tehnikama sviranja ukoliko ih zasebno ne vježbate barem u početku.

Mnogi gitaristi niti ne znaju što se podrazumijeva pod tehnikama sviranja - točnije, ne znaju nabrojati ni nekoliko osnovnih, a koriste ih svaki dan. Zbog toga su prilikom sviranja površni i ne razlikuju se puno od prosječnog nedojmljivog gitariste.

Najbolje je svaku tehniku izolirati - izdvojiti za njeno vježbanje barem 15 min. dnevno. Treba vježbati polako i tek kad vam krene onda postepeno ubrzati. To se posebno odnosi na vibrato, hammer-on i pull-off, bending, te slide. Tih pet tehnika ubrajaju se u osnovne tehnike sviranja.

Svakako bi ih trebalo vježbati uz metronom, točno u nekom zadanom tempu, sve dok ih ne budete mogli svirati ravnomjerno i bez suvišnog naprezanja.

Znat ćete da ste u potpunosti savladali neku tehniku sviranja tek kada je budete mogli svirati u istom tempu bez prestanka nekoliko minuta, a da vam se ruka ne ukoči. Za to će vam trebati puno vježbe, tj. duži period (npr. 6 mjeseci) svakodnevnog vježbanja od po sat vremena. U početku nemojte očekivati značajne rezultate, ali bez obzira na eventualni nedostatak rezultata samo nastavite redovito vježbati i sigurno ćete uspjeti.

Kad jednom prijeđete taj donji prag i ozbiljnije izgradite svoju svirku, bit ćete vrlo zadovoljni time što ste postigli, te ćete uz manje muke moći napredovati još i više. Oni koji ne žele više, moći će vrlo lako održavati, tu, već sasvim pristojnu razinu svirke.

Branimir

19.11.2006. u 18:16 • 0 KomentaraPrint#

subota, 11.11.2006.

Kako što bolje iskoristiti vrijeme za vježbanje?

Svi gitaristi susreću se s manjkom vremena za vježbanje, ali isto tako mislim da svi mogu organizirati vrijeme tako da stignu dovoljno svirati i vježbati. Nije štos u tome da morate čitav dan vježbati da bi dobro svirali, nego u tome da dobro iskoristite onih (realno mogućih) nekoliko sati dnevno na pravi način. Cilj je PODIĆI KVALITETU VJEŽBANJA.
Gitaristi često misle da samo trebaju dovoljno dugo sjediti i vježbati, pa zbog silnog iščekivanja da odrade svoju satnicu više paze koliko su vremena utrošili na vježbanje umjesto da detaljno paze što rade za vrijeme samog vježbanja.

Treba naravno imati i dobre uvjete za vježbanje - da vas nitko ne ometa tako da se skroz možete skoncentrirati na ono što radite. Za vrijeme tih sat, dva ili (nadajmo se) više dnevno, trebali bi isključiti sve ostalo iz glave.

Opuštenost za vrijeme vježbanja ključan je faktor za uspjeh. Često se desi da se gitaristi grče i u rukama i u ramenima, te da na trenutke prestanu i disati. Posebno pripazite na disanje. Ono treba biti ravnomjerno - dišite normalno kao što inače dišete.

Korisno je imati plan vježbanja. Podijelite vrijeme za vježbanje npr. na 15-minutne sessione između kojih se odmarajte. Tako ćete zadržati visoku razinu koncentracije.

Dobro je imati i vlastiti popis obaveznih vježbi koje radite svaki dan, dok druge iz dana u dan izmjenjujte. Tako ćete si vježbanje učiniti zanimljivijim.

Općenito je najbolje sastaviti svoj program vježbanja i s vremenom ga nadopunjavati ili mijenjati.

Niti jedne vježbe ne treba se slijepo držati, sa svakom se treba igrati - izmijeniti je, nadopuniti i pomicati po vratu gitare - cilj je istraživati i SMISLITI NOVE VJEŽBE. Jedino tako ćete si osigurati stalni napredak.

Branimir

11.11.2006. u 21:54 • 1 KomentaraPrint#

nedjelja, 05.11.2006.

Poziv

Ovim putem još jednom pozivam sve vas koji dolazite ili koji ćete ubuduće posjetiti stranicu www.sviranjegitare.com da šaljete mailom prijedloge, kritike i sl. Želim da što više sudjelujete u izgradnji ovog sitea.

Najviše od svega čekam pitanja vezana za sviranje gitare. Znači ako vas nešto zanima, ako ste naišli na neki problem pri sviranju ili vježbanju, slobodno postavite pitanje ili dajte prijedlog za novu lekciju. Kao što na samom siteu piše - najbolja pitanja dobit će odgovor u obliku besplatne video lekcije.

Branimir

05.11.2006. u 18:29 • 2 KomentaraPrint#

petak, 03.11.2006.

TABLATURE-OPREZ!

Tablature mogu biti vrlo korisne i svakako bih svima preporučio da se njima služe, ali uz jedno upozorenje. Prilikom "skidanja" neke pjesme trebalo bi je temeljito poslušati (točnije - poslušati njenu originalnu studijsku snimku) što više puta (dio po dio) i obratiti pažnju na trajanje pojedinih tonova, ali i na način na koji su odsvirani. Obično se desi da gitaristi u želji da što prije nauče svirati omiljenu pjesmu doslovno čitaju i sviraju brojeve, ne pazeći na ranije navedeno - tako postanu ROBOVI TABLATURA. Simptomi toga su da i nakon više godina marljivog sviranja i vježbanja, bez obzira na visoko tehničko umijeće, još uvijek nešto nedostaje u njihovoj svirci i još uvijek pjesme ne mogu "skinuti" bez pomoći tablatura. Neke to muči pa se potrude to ispraviti, dok drugi ne mare i ništa se ne promijeni. Imao sam prilike čuti mnoge mlade cover bendove kod kojih se, pogotovo kada je došlo vrijeme za solažu, vrlo jasno moglo čuti da su "skidali" po tablaturama (i to najčešće onima iz Guitar pro-a) i nisu koristili vlastite uši. Zato dobronamjerna poruka svim gitaristima: KORISTITE SVOJE UŠI. Svakodnevno aktivno slušanje glazbe jednako je bitno kao sviranje i vježbanje. Postoji dosta jednostavnih vježbi za razvijanje sluha koje ne treba raditi duže od 15 min. dnevno. Čak i ako ne radite te vježbe, pažljivim slušanjem puno ćete postići. Ukoliko budete uporni sigurno ćete uspjeti.

Branimir

03.11.2006. u 17:01 • 2 KomentaraPrint#

Uvod

Dobro došli na blog Sviranje gitare! Kao što u opisu bloga stoji, ovdje će se pisati o sviranju gitare i srodnim temama. Pozivam sve zainteresirane da sudjeluju i pišu svoje komentare. Nadam se da će postovi i komentari biti i zanimljivi i korisni svima koji ih čitaju.

Branimir

03.11.2006. u 16:55 • 1 KomentaraPrint#

Sljedeći mjesec >>



Studeni 2007 (1)
Rujan 2007 (1)
Srpanj 2007 (1)
Lipanj 2007 (1)
Svibanj 2007 (1)
Travanj 2007 (2)
Ožujak 2007 (1)
Veljača 2007 (4)
Siječanj 2007 (3)
Prosinac 2006 (2)
Studeni 2006 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

U ovom blogu tematika će biti usko vezana za sviranje gitare. Ovdje ćete moći pročitati moja gitaristička zapažanja i mišljenja.

Linkovi

Blog.hr
SviranjeGitare.com
SviranjeGitare.com Forum

Besplatne video lekcije na SviranjeGitare.com
Lekcija 1: Prirodni harmonici
Lekcija 2: C dur arpeggio
Lekcija 3: Sweep u A duru
Lekcija 4: Fraze u D mol pentatonskoj ljestvici
Lekcija 5: Rastavljeno sviranje akorada s ukrasima
Lekcija 6: Fraze u A blues ljestvici
Lekcija 7: Riff iz E uz primjenu PALM MUTING tehnike
Lekcija 8: Solo u E molu
Lekcija 9: Galop
Lekcija 10: Riff/Vježba u harmonijskom A molu
Lekcija 11: Primjer sviranja prstima desne ruke
Lekcija 12: Solo u A molu
Lekcija 13: C dur ljestvica
Lekcija 14: Triole u C dur ljestvici
Lekcija 15: A mol ljestvica
Lekcija 16: Šesnaestinke u A mol ljestvici

Counters
Counters