Sviranje gitare | Blog

subota, 27.01.2007.

Što je još potrebno znati da bi bolje svirali?

Poznavanje teorije glazbe bitno je za svakog glazbenika. U krivu su oni koji tvrde da je teorija dosadna i nepotrebna, te da će ograničiti vašu kreativnost. Naprotiv, sve novo što naučite može vam samo pomoći u sviranju i sigurno će potaknuti vašu kreativnost.

Evo popisa onoga za što smatram da bi svaki gitarist trebao znati (nakon što nauči tonove na vratu gitare):

1. Ljestvice
2. Intervali
3. Kako graditi akorde?

To stvarno nije teško naučiti.

Što se ljestvica tiče, dovoljno je naučiti samo njih šest.

Nakon što znate ljestvice, bez problema ćete naučiti intervale.

Služeći se prethodno stečenim znanjem, gradnja akorada bit će za vas prava igrarija. Shvatit ćete da akorde ne trebate štrebati napamet ako znate kako se grade i imenuju.

Nakon toga slijedi primjena svog tog znanja na svirku.

Kao što sam već rekao - sve to nije teško naučiti, ali morate biti strpljivi jer za to treba vremena. Koliko vremena treba, ovisit će isključivo o vašoj skoncentriranosti, strpljenju i upornosti.



Branimir

27.01.2007. u 11:04 • 0 KomentaraPrint#

petak, 19.01.2007.

Važnost poznavanja tonova na vratu gitare

Snalaženje na gitari prilikom sviranja jedan je od preduvjeta za dobru svirku. Gitaristi uglavnom izbjegavaju učenje tonova napamet. No, prije ili kasnije morat će ih naučiti. Zato – bolje prije nego kasnije.

Nije dovoljno znati redoslijed pojavljivanja tonova i brojati polje po polje da bi došli do tona koji tražite ili kojeg morate prepoznati. U stvarnoj situaciji prilikom sviranja s drugim ljudima ili pred publikom, jednostavno nemate vremena za to – odmah morate reagirati. Ima onih koji se oslanjaju na svoje iskustvo i dobar sluh pa odmah nađu tonove koje trebaju. Ne bih vam to preporučio, pogotovo ako ste početnici. Ne prepuštajte to slučaju.

Jedino rješenje za vas je NAŠTREBATI TONOVE NAPAMET. Na žalost neophodno je, pa nemojte kukati nego krenite na posao.

Kako krenuti?

Prvo treba naučiti gdje se nalaze osnovni tonovi ili tonovi glazbene abecede: C, D, E, F, G, A, H.

Dat ću vam primjer tona C. Ton C na gitari se nalazi na drugoj žici prvom polju, na trećoj žici petom polju, na petoj žici trećem polju, na šestoj žici osmom polju, na četvrtoj žici desetom polju, na prvoj žici osmom polju, na drugoj žici trinaestom polju, na trećoj žici sedamnaestom polju, na petoj žici petnaestom polju, na šestoj i prvoj žici na dvadesetom polju, te na četvrtoj žici na dvadeset drugom polju.

Nabavite ili sami nacrtajte shemu vrata gitare i ucrtajte ton C u spomenuta polja na dotičnim žicama. To je to, nakon što to učinite imat ćete kartu tona C na vratu gitare. Preostaje vam još jedino naučiti napamet... Treba doslovno stvoriti mentalnu sliku tog istog vrata kojeg ste nacrtali – samo preslikajte u pamćenje i svakog puta kada pogledate vrat vaše gitare vidjet ćete gdje je ton C.

Sklonite crtež vrata s tonom C i ispitujte sami sebe na kojim se poljima nalazi. Služite se bilo kojim sistemom, možete ići žicu po žicu ili što god vam već padne na pamet. Samo ako zapnete smijete pogledati crtež.

Za tjedan dana morali bi znati napamet, bez gledanja u crtež, gdje se taj ton nalazi.

Dobar tempo za učenje tonova je – jedan ton tjedno (može biti i jedan kroz dva tjedna). Za sedam tjedana znat ćete napamet gdje se nalaze svi tonovi glazbene abecede. To će biti velika stvar i preostat će vam samo naučiti još pet tonova (kroz još pet tjedana), što će vam biti znatno lakše učiniti nakon što već znate osnovnih sedam. Znači - za dvanaest tjedana znat ćete sve tonove na vratu gitare.

Kada to riješite znatno će se povećati vaše snalaženje prilikom sviranja i imat ćete više samopouzdanja, a i lakše ćete učiti ljestvice i sve drugo što bi kao gitaristi trebali znati.



Branimir

19.01.2007. u 23:27 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 09.01.2007.

Sluh - prvi korak

Od svega što možete vježbati vezano za sviranje gitare, vježbanje sluha najviše će vam se isplatiti. Ne samo da ćete moći naučiti pjesme (i sve bitne detalje koji se u njima nalaze) bez pomaganja tablaturama, nego ćete s lakoćom moći stvarati vlastitu glazbu. Sve što vam svira "u glavi" bez problema ćete prenositi na gitaru – u tom trenutku nitko neće biti sretniji od vas.

Kako početi?

Krenut ćemo s općenitim vježbama za sluh. Kasnije ću vam objasniti neke praktične gitarističke metode.

Da bi svoj sluh doveli na višu razinu nužno je moći pjevati. Znam, većina vas se u ovom trenutku uplašila i pomislila nešto poput: "O ne, pa ja uopće nemam sluha", "Ne mogu ništa otpjevati, a da zvuči dobro", "Ja sam totalni antisluhist", "Skroz sam gluh" i slično. Sada dolaze spasonosne riječi: Sve takvo što vam je palo na pamet nije istina! Imate sluha, moći ćete pjevati i niste niti antisluhisti niti antitalenti. Svakome od vas sluh je na određenoj razini – nije na nuli. Treba ga samo znati razbuditi kako bi se mogao dalje razvijati.
Ako ste ikada probali pjevati pa vam nije išlo, to je bilo isključivo zbog toga što niste imali kontrolu nad vlastitim glasnicama, a ne zato što nemate sluha. Sada će se to promijeniti.
Gitaristi, uzmite svoj instrument u ruke i odsvirajte ton C koji se nalazi na trećem polju pete (A) žice, a gitaristice vi odsvirajte ton C na prvom polju druge (H) žice. Probajte taj ton sada i otpjevati. Ne morate se bojati da će vas netko čuti, jer u ovom slučaju ne trebate pjevati kao pravi pjevači. Samo tiho otpjevušite taj ton koristeći se nekim od samoglasnika ili slogovima na ili la, a možete koristiti i slova m ili n.
U slučaju da niste uspjeli - ništa zato, probajte ponovno. Ako opet niste pogodili ton – bez brige, dobro poslušajte (opušteno, bez naprezanja odnosno forsiranja uha) ton koji svirate i probajte ponovno. Ako i sada ne ide, gitaristi, probajte s nekim drugim tonom – npr. ton H na drugom polju pete žice, pa ton B na prvom polju, pa ton A – otvorena peta žica. Isprobajte i ton Cis na četvrtom polju pete žice i ton D na petom polju iste žice. Jedan od tih morao je upaliti jer se prosječna visina, odnosno dubina govornog muškog glasa kreće otprilike između tonova A (otvorena peta žica) i D (peto polje/peta žica, odnosno otvorena četvrta žica). Oni koji imaju iznimno dubok glas (što je vrlo rijetko) – basevi, neka probaju i dublje tonove sve do otvorene šeste žice. Gitaristice, vi isprobajte sve tonove od A na drugom polju treće (G) žice do E na devetom polju iste žice.

Nakon što ste učinili prvi korak, evo i prve vježbe.

Odaberite ton koji ste bez problema uspjeli otpjevati, svirajte ga i samo slušajte otprilike pola minute. Zatim stanite sa sviranjem, napravite pauzu od nekoliko sekundi i odmah potom zamislite ga u glavi kako svira (za to vrijeme ne smijete ga svirati na gitari). Nakon što ste ga zamislili u glavi kako svira otpjevajte ga (i dalje bez sviranja na gitari) i tek nakon što ste ga otpjevali provjerite na gitari je li bio točan. Isto ponovite i s drugim tonovima.

Ovom vježbom steći ćete veću kontrolu nad glasnicama i sve točnije pogađati tonove, ali ono što je još bitnije je da ćete se metodom zamišljanja tonova u glavi s vremenom naučiti pamtiti sve što slušate (to će posebno doći do izražaja kod primjene praktičnih gitarističkih metoda za razvijanje sluha). Isto tako ćete, kad vam iz čistog mira u glavi nešto počne svirati, to lako moći prenijeti na gitaru. Zapamtite, ovo je samo prvi korak kojeg morate dobro utvrditi. Kasnije ćete zbog njega puno lakše usvajati kompliciranije metode za vježbanje sluha.

Savjetujem vam da ovu vježbu ne preskačete i siguran sam da ćete svi uspjeti.



Branimir

09.01.2007. u 01:07 • 4 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



Studeni 2007 (1)
Rujan 2007 (1)
Srpanj 2007 (1)
Lipanj 2007 (1)
Svibanj 2007 (1)
Travanj 2007 (2)
Ožujak 2007 (1)
Veljača 2007 (4)
Siječanj 2007 (3)
Prosinac 2006 (2)
Studeni 2006 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

U ovom blogu tematika će biti usko vezana za sviranje gitare. Ovdje ćete moći pročitati moja gitaristička zapažanja i mišljenja.

Linkovi

Blog.hr
SviranjeGitare.com
SviranjeGitare.com Forum

Besplatne video lekcije na SviranjeGitare.com
Lekcija 1: Prirodni harmonici
Lekcija 2: C dur arpeggio
Lekcija 3: Sweep u A duru
Lekcija 4: Fraze u D mol pentatonskoj ljestvici
Lekcija 5: Rastavljeno sviranje akorada s ukrasima
Lekcija 6: Fraze u A blues ljestvici
Lekcija 7: Riff iz E uz primjenu PALM MUTING tehnike
Lekcija 8: Solo u E molu
Lekcija 9: Galop
Lekcija 10: Riff/Vježba u harmonijskom A molu
Lekcija 11: Primjer sviranja prstima desne ruke
Lekcija 12: Solo u A molu
Lekcija 13: C dur ljestvica
Lekcija 14: Triole u C dur ljestvici
Lekcija 15: A mol ljestvica
Lekcija 16: Šesnaestinke u A mol ljestvici

Counters
Counters