Sviranje gitare | Blog

srijeda, 21.11.2007.

Kvintni krug - uvod

Neki kažu da se gitaristom postaje tek kad se nauči kvintni krug. Ne bih se upuštao u sud oko toga, ali sigurno je da kvintni krug mnogima koji čak i duže vrijeme sviraju još uvijek predstavlja nepoznanicu.
Većina je čula za taj pojam, možda ponešto i mogu reći o njemu, ali rijetki su oni koji ga u potpunosti znaju, razumiju i koji ga konkretno i svjesno mogu upotrijebiti u svirci.

Mislim da je bitno da svatko tko svira neki instrument barem jednom dobro prouči kvintni krug jer nas on upućuje u to kako glazba općenito funkcionira - u njene osnovne zakonitosti. Kvintni krug nisu smislili akademski glazbenici (mada ga svaki školovani glazbenik mora znati) nego je on proizašao iz same glazbe i njenog sustava.

Kada jednom shvatite o čemu se tu radi otvorit će vam se nova neograničena prostranstva za istraživanje glazbe putem vašeg instrumenta. Na gitari ćete bez problema uočavati i pomicati oblike za akorde i ljestvice u svim tonalitetima, s pripadajućim prstometima i još puno toga drugog.

Iz kvintnog kruga proizlazi i pravilo o paralelnosti tonaliteta, što nam je od velikog značaja pri improvizaciji.

Mnogi gitaristi cijeli život provedu svirajući uglavnom tuđe pjesme, a da uopće ne znaju što se zapravo u tim pjesmama dešava i zbog čega (npr. zašto se neki solo svira u određenim pozicijama; zašto su akordi poredani određenim redoslijedom itd.), a mnogi čak niti ne žele znati. Zato se često i desi da su nesposobni stvarati vlastitu glazbu, a obično u tom slučaju za to i nemaju volje. Oni među njima koji pak imaju volju i smisle nešto, najčešće zvuče kao nečija kopija jer raspolažu samo napamet naučenim dijelovima tuđih pjesama i njihovim varijacijama.

To se bez obzira na njihove godine može promijeniti i to promjenom pristupa. Rješenje je u sustavnom stjecanju novih znanja i njihovoj primjeni, za što dnevno uopće ne treba izdvojiti puno vremena i uopće nije tako teško kao što većina misli da je.


Branimir

21.11.2007. u 00:16 • 9 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



Studeni 2007 (1)
Rujan 2007 (1)
Srpanj 2007 (1)
Lipanj 2007 (1)
Svibanj 2007 (1)
Travanj 2007 (2)
Ožujak 2007 (1)
Veljača 2007 (4)
Siječanj 2007 (3)
Prosinac 2006 (2)
Studeni 2006 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

U ovom blogu tematika će biti usko vezana za sviranje gitare. Ovdje ćete moći pročitati moja gitaristička zapažanja i mišljenja.

Linkovi

Blog.hr
SviranjeGitare.com
SviranjeGitare.com Forum

Besplatne video lekcije na SviranjeGitare.com
Lekcija 1: Prirodni harmonici
Lekcija 2: C dur arpeggio
Lekcija 3: Sweep u A duru
Lekcija 4: Fraze u D mol pentatonskoj ljestvici
Lekcija 5: Rastavljeno sviranje akorada s ukrasima
Lekcija 6: Fraze u A blues ljestvici
Lekcija 7: Riff iz E uz primjenu PALM MUTING tehnike
Lekcija 8: Solo u E molu
Lekcija 9: Galop
Lekcija 10: Riff/Vježba u harmonijskom A molu
Lekcija 11: Primjer sviranja prstima desne ruke
Lekcija 12: Solo u A molu
Lekcija 13: C dur ljestvica
Lekcija 14: Triole u C dur ljestvici
Lekcija 15: A mol ljestvica
Lekcija 16: Šesnaestinke u A mol ljestvici

Counters
Counters